Pes vyčichá nemoc

9.2.2020
Citace:
T.Gottwald et al., Canine olfactory detection of a vectored phytobacterial pathogen, Liberibacter asiaticus, and integration with disease control, PNAS, 2020, doi: 10.1073/pnas.1914296117
Zdroj
Má nebo nemá nemoc huanglongbing? Preventivní procházka se psem po plantáži, foto Timothy R. Gottwald, ARS-USDA.

Psi dokážou včas vyčichat nebezpečné onemocnění citrusů dlouho před objevením prvních viditelných příznaků. Pomerančovníkové plantáže na Floridě a Brazílii decimuje bakteriální nákaza zvaná zelenání citrusů (angl.Citrus Greening). V mnohých oblastech poklesla úroda o 70%. Jak naznačuje jiné v angličtině užívané pojmenování nemoci Huanglongbing (nemoc žlutého draka), pochází z Číny a způsobuje ji bakterie Candidatus Liberibacter asiaticus. Nákaza se dlouho nedá rozeznat, až zachvátí prakticky celý strom. Plody se scvrknou a přestanou být poživatelné a strom nakonec uhyne. Jediná možnost, jak zabránit šíření infekce, je včasné odstranění infikovaných stromů.

Huanglongbing na mandarinkách, foto PD-USGOV-USDA-ARS.19 psů vycvičených obdobným způsobem jako hledači výbušnin identifikuje s úspěšností 99% pach samotných bakterií způsobujících nemoc. „Psi identifikovali nakažené pomerančovníky do dvou týdnů po očkování nákazy,“ uvádí první autor publikace Timothy Gottwald z Agricultural Research Service. Metody založené na detekci DNA patogenů odhalí 3% nemocných stromů dva měsíce po experimentální nákaze. Až po 17 měsících vzroste úspěšnost na dvě třetiny. Kromě toho jsou laboratorní testy nákladné, zatímco s vycvičeným psem si vyběhnete do sadu. Na očichání stromu po postačí zhruba dvě sekundy. Video ukazuje belgického ovčáka malinois (angl.Belgian malinois) jménem Maci v sadu červených grapefruitů v Texasu v údolí Rio Grande.

 
Odeslat komentář k článku "Pes vyčichá nemoc "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pes vyčichá nemoc " e-mailem

Diskuse/Aktualizace